medina-med

В летните горещини околните температури достигат до над 30 градуса, а топлината от асфалта е много по-голяма. За целта се изисква поставянето на специални летни гуми за автомобили. Защо е необходима подобна смяна и каква е разликата със зимните модели? Кои са водещите брандове в бранша и как да изберете подходящите?

гуми за автомобили

Какви летни гуми за автомобили има

Съставът на каучука и шарките на ламелите при летните и зимните решения е различен, което налага и тяхната сезонна смяна. Вторите при горещините стават твърде меки и се нарушава сцеплението с пътната настилка. Шарките им не са пригодени за ефективното изхвърляне на водата и по-бързо се износват. При летните качествени гуми за автомобили каучукът остава достатъчно твърд дори и при нагорещена пътна настилка, а конфигурацията на ламелите е пригодена за ефективното изхвърляне на водата.

С оглед на нуждите за шофиране, те се делят на:

  • шосейни за лятото – предназначени са за пътувания по асфалтовите пътища и магистрали. Имат дълбоки надлъжни канали в протектора си, за ефективно изхвърляне на водата. Те са относително безшумни и осигуряват акустичен комфорт по време на път през лятото;
  • автомобилни всесезонни гуми – предвидени са за употреба през лятото и зимата, но само в регионите с умерен климат, където зимата не е много студена, а лятото не е горещо. Запазват еластичността на каучука си при околни температури до около -7 °C;
  • спортни – предназначени са за водачите с агресивен стил на шофиране. Каучукът им е съставен от специална смес, а в основата си има допълнителни твърди нишки за повишена якост при прекомерни натоварвания.

Кои особености са важни при избора

За правилния избор на гуми за автомобили са важни някои параметри, особено препоръчаните от производителя на превозното средство. Можете да ги проверите в документацията на колата или да ги откриете в интернет, изписвайки марката, модела и годината на производство.

Протекторът е сред важните фактори при избора. От него зависи проходимостта на превозното средство, разходът на гориво, създаваният шум при движение, сцеплението с пътя и т.н. Той трябва да има достатъчно дълбоки канали за изхвърляне на водата.

Профилът на гумата за автомобили трябва да е идентичен с препоръчителния от производителя. Важна особеност е диаметърът и съотношението на височината спрямо нейната ширина. Широките са за агресивно шофиране, а тесните – за ценителите на тишината.

Твърдостта на каучука на гумите за автомобили е от съществена важност при избора. Колкото е по-твърд, толкова е по-устойчив на повишена топлина и е по-голям експлоатационният му живот. При прекалено твърд каучук се нарушава комфорта, тъй като всяка неравност ще бъде усетена от пътниците. Същевременно се появява шум, който ще заглуши музиката в колата дори.

Препоръчителните от производителя на колата размери ще откриете на колонката на шофьорската врата. Маркировка от рода на 225 / 55R17 означава, че ширината е 225 мм, профилната височина е 55% от ширината, а диаметърът – 17 цола. Буквата R говори за радиална конструкция.

Какви съвети дават експертите преди покупката

Покупката на гуми за автомобили е препоръчителна в периода януари-април. По това време цените са значително намалени. Водачите, предпочитащи умерено шофиране, трябва да се насочат към протекторите със симетрична ненасочена шарка. Любителите на агресивното каране е добре да вземат протектор с асиметрична шарка и профил не по-висок от 55%.

Експертите съветват, покупките за автомобила да са насочени към утвърдените до момента на пазара брандове, като Goodyear, Continental, Michelin, BFGoodrich, Barum, Diplomat, Fulda, Kleber и други.

By anonce

Вашият коментар