Видове микрофони

На пазара има огромен брой микрофони. Дори изборът на най-добрите микрофони  е трудна задача. Но не е нужно да е толкова поразително, колкото звучи. Въпреки че броят на произвежданите микрофони се увеличава всяка година, има само няколко начина да узнаете, как да изберете правилният.

Така че, ако знаете типа микрофон, който трябва да използвате, ще можете да стесните възможностите си и да намерите правилния инструмент за работата.

 Динамични микрофони

Динамичните микрофони са най-използваните в света на микрофоните. Те са евтини, здрави и звучат чудесно при някои от най-често срещаните звуци при запис.

Чрез използване на движеща се индукционна бобина, окачена в магнитно поле, динамичните микрофони работят като високоговорител в обратна посока!

Динамичните микрофони реагират добре на преходни звуци и се справят много добре с високи нива на звуково налягане. Това ги прави добър избор за силни звуци като барабани и китара/бас кабини.

Кондензаторни микрофони с голяма диафрагма

Кондензаторите с голяма диафрагма (LCD) вероятно са първите, за които се сещаме, когато мислим за студийни микрофони.

Това са големите, елегантни, безсмислени микрофони, които виждате в повечето професионални студия.

Кондензаторните микрофони работят с електрически кондензатор, за да трансформират акустичните вибрации в електрически ток. Това означава, че те се нуждаят от източник на захранване като 48V фантомно захранване, за да работят.

Това също означава, че те са много по-чувствителни от динамичните или лентовите микрофони, което води до по-силен сигнал.

Тяхната чувствителност ги прави идеални за меки звуци или изключително динамични източници – като вокали! Кондензаторите с голяма диафрагма имат много приятни звукови качества за вокали. Те помагат за създаването на онзи огромен звук, който свързваме с вокали, записани в професионални студия.

Кондензаторни микрофони с малка диафрагма

Кондензаторите с малка диафрагма (SDC) са по-малките, по-малко забележими братовчеди на LCD дисплеите. Но те са също толкова полезни, въпреки размера си. Кондензаторните микрофони с малка диафрагма имат отличен преходен отговор, дълъг, висок обхват и постоянни модели на насоченост.

Това ги прави много добри за реалистични стерео записи и за акустични инструменти. Ако отидете на запис на класическа музика, вероятно ще видите предимно SDC.

Те често идват по двойки за стерео записи и са особено ефективни при създаването на точно стерео изображение на акустични пространства.

Лентови микрофони

Лентовата технология датира от ранните дни на микрофоните. Снимки от златната ера на радиоразпръскването са пълни с водещи, говорещи в ретро лентови микрофони. Лентовите микрофони използват ултратънка лента от електропроводим материал, окачена между полюсите на магнит, за да генерират сигнал.

Лентовите микрофони са признати за топлия им ретро звук.

Те са перфектни, когато трябва да успокоите прекомерен или въздействащ висок клас: източници като китарни усилватели, барабани или месинг.

Лентовите микрофони естествено създават перфектен модел на насоченост във формата на осмица и реагират много добре на изравняване.

Съвет: Въпреки че днешните лентови микрофони не са толкова крехки, колкото някога, те все още са по-лесни за повреда от динамичните или кондензаторните микрофони. Бъдете внимателни, когато ги използвате!

Най-важното правило за лентовите микрофони е никога да не използвате 48v фантомно захранване. Рискувате да ударите бара с електрически ток!

By anonce

Вашият коментар