алкохолна зависимост

Алкохолната зависимост може да се дължи на най -често срещаната форма на злоупотреба с вещества. Вредата от алкохолните напитки се простира не само върху вътрешните органи, но и върху психиката. В този случай промените могат да станат необратими.

Алкохолизъм е болезнено психическо и физиологично желание за алкохол. Пристрастяването се характеризира с невъзможност да се контролира количеството и качеството на консумирания алкохол, проявата на агресия след пиене, както и склонност към продължително препиване и тежки симптоми на отнемане. Какво определя пристрастяването към алкохолизма? Това са психологически, социални и физиологични фактори.

Патогенезата на развитието на болестта все още е противоречива. Някой смята, че зависимостта от алкохол и наркотици е изключително свойство на тялото, някой се фокусира върху околната среда на човека. Напоследък много учени и лекари започват да се съгласяват, че развитието на алкохолизъм се влияе от комбинация от биологични и социални фактори. Темата все още не е напълно проучена, тъй като все още не е ясно защо алкохолиците растат в проспериращи семейства, а пламенните тиетатори в семейства с пияни родители.
Един от най -очевидните симптоми на алкохолизма е увеличаването на честотата и количеството консумиран алкохол. В същото време човек може да смесва алкохолни напитки, да отказва храна, не му трябва причина и компания за пиене.

Вторият признак е липсата на повръщане с прекомерно количество консумиран алкохол. Повръщането е защитната реакция на организма към високи нива на етанол и стомахът започва да се прочиства, за да предотврати абсорбцията на алкохол в кръвния поток. Тази проява на алкохолизъм е сигнал за събуждане.

И разбира се, напиването сутрин и пиенето в продължение на много дни също са ясни симптоми на пристрастяване.

Злоупотребата с алкохол влияе негативно на всички системи на тялото. Черният дроб, бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове, психическото състояние страда. Сред най -често срещаните заболявания са цироза, инсулт и инфаркт.

Зависимостта има друго име – пристрастяване. Но най -често се използва в психологията. Изключително важно е да се разбере, че за един зависим от алкохола няма друга възможност, освен пълно отхвърляне на алкохола. Дори малка чаша може да предизвика преяждане в продължение на много дни. Ако говорим за началните етапи на заболяването, тогава след изключването на алкохола от живота, тялото се възстановява достатъчно бързо.

By anonce

Вашият коментар