Почивка на море

С идването на слънчевото време и дългите топли дни, всеки мечтае и дори планира своята почивка на море. За мнозинството българи най-популярни дестинации остават тези на българското Черноморие и най-любимите курорти.

Почивка на Черно море

През последните години любими места за почивка станапа както южните райони около Созопол, Лозенец и Поморие, така и северните курорти като Албена, Крапец и дори по-неизвестни като Шкорпиловци. Последните места за почивка все още са непокътнати от бетон, асфалт и комерсиални нощни заведения. На северното Черноморие може да намерите така бленуваните тишина, зеленина, непокътната природа и кристално чиста вода. В големите курортни комплекси като Албена всичко това се съчетава с добра организация на почивката, All Inclusive настаняване, красиви семейни хотели, басейни и зони за спорт, фитнес и забавления, плажни спортове, езда и дори аниматори за децата. А вечер спокойно може да разпуснете на ресторант или нощен бар с приятна музика и студено питие.

Нека сега за малко обърнем поглед извън тези оферти за почивка на море в България и да видим, къде може да изкараме незабравима морска ваканция.

Почивка извън България

В най-южната част на Хърватия се намира един прекрасен град с изключително древна история, която сякаш наднича зад всеки ъгъл наоколо. Известен английски писател възхвалява своето първо посещение в него, като го сравнява с истински земен рай. Какво повече му трябва на човек от това, за да си организира вълнуваща екскурзия в Дубровник?! Ето няколко изумителни забележителности, които не заслужават в никакъв случай да бъдат подминати с лека ръка от българите, избрали да не ходят на почивка в България.

Сега ще започнем с един остров, но не този, който се вижда при екскурзия в Гърция, или в частност почивка в Тасос. Този, за който ще говорим се намира на юг в големите далматински острови в Хърватия и се нарича остров Млет. Изключителна екзотика, подобна на тази, която може да се срещне, ако си на почивка в Тайланд, тъмносини дълбоки морски води, изпълнени с известна доза мистерия, обградени от бежови скалисти форми. Хора, раят съществува и той е точно тук! Може да се направи известен паралел между балканската природа в Дубровник и нашата родна Албена.

Сърцето на град Дубровник без съмнение е известната улица с наименование Страдун. Нейната архитектура от сиво и бежово наподобява до някаква степен улиците, върху които се разхождат туристите на екскурзия в Испания или пък на почивка в Италия. Въпросната хърватска улица е с продължение 300 метра, което изцяло е покрито със специални павета и лъскави камъни, които изглеждат така, сякаш са лакирани отгоре. За разлика от ултрамодерните сгради, спиращи дъха на пътешествениците на екскурзия в Дубай, където цари разнообразие от стилове сгради, то тези, които се намират на улица Страдун са абсолютно еднакви, сякаш са клонинги. Те са не особено високи, в бежов цвят, с кръгли, старинни порти, през които се влиза в различни магазини и прозорци с дървени капаци. Всичко изглежда така, сякаш се намираш в друго време и друг век.

Остров Шипан представлява най-големият от Елафитските острови, чиято най-висока точка достига 243 метра. Уникално спокойно и зареждащо място, с много красив плаж, около който има алеи за разходка, озеленено е с гъсти палми и много други интересни растителности. Това наподобява много някои части от българското черноморие, на които често се ходи на почивка като Албена, Балчик или Св. Константин и Елена.

Независимо дали сте избрали да почивате в България или някъде в чужбина ви желаем приятно изкарване, слънчево и безоблачно небе и много забавления. Все пак не забравяйте, че избирайки лятна ваканция на хотел в Албена или друг български курорт, допринасяте за развитието на българския туризъм.

By anonce

Вашият коментар