мотоблок в градина

Мотоблковете са големи селско стопански машини, които могат да ви бъдат от полза и в малки и в големи градини. Макар цената им да е по-висока, те имат редица предимства пред останалата техника и могат да са в огромна помощ. Двуколесните мотоблокове всъщност са перфектен и достъпен избор в дългосрочен план, изясняват от Prisma.bg, магазин за техника с години опит. Всъщност мотоблоковете имат големи двигатели и могат да приемат широк набор от прикачени устройства, което ги прави подходящи за изпълнение на всякакви задачи. Това на практика позволява да закупите и поддържате само един висококачествен мотоблок, а в същото време с него да правите най-разнообразни задачи – тоест пестите пари от купуването на няколко машини.

Едно от най-големите преимущества на мотоблоковете е факта, че могат бързо и лесно да превключват от обработка на цветни лехи към косене на редовете с трева между тях или пък към почистване на храсти. Тези машини са изключително интелигентно проектирани и разполагат със скоростна кутия със скорости, кормилна уредба и мощен двигател. Когато се снабдите с един мотоблок, можете да разчитате на него години наред. Те са дълготрайни машини, които ще ви излязат много по-изгодно, отколкото ако трябва да купите повече на брой и по-евтино оборудване, което да върши същата работа.

Ако използвате мотоблока за косачка например, той ще успее да мине и през грубите и наклонени тересни, които са обрасли с малки дървесни храсти. Да намерите косачка, която да успее да го направи това е много по-голяма рядкост. Те обикновено не се справят достатъчно добре с труднопроходимите места, докато мотоблоковете със своите здрави, тежки остриета, коси по-добре, отколкото очаквате и прерязва всичко, без да затъне. Мотоблоковете притежават две колела отпред, които им позволяват да завиват на тесни места. Цялото им устройство е изградено ниско, за да са по-стабилни.

жена в градина бере реколта

Една градина обаче се нуждае не само от косене, ами и от фрезоване, мулчиране и други дейности

Градината може и да не е тревна площи и да крие опасна колекция от варовикови скали, колове за огради и дупки, причинени от природата майка. Широките задни гуми на мотоблоковете са от голяма помощ при такива терени. Някои модели мотоблокове дори разполагат с големи ролкови колела, които държат машината над земята, предотвратявайки огънати или вдлъбнати остриета, които реално косят. При мотоблоковете ще попаднете и на приставки, с които можете да мулчирате, след косенето. Също така с един мотоблок можете и да фрезовате почвата на различна дълбочина. Това се извършва преди засяване или накрая на летния сезон, като подготовка на почвата за другата пролет.

Мотоблоковете могат се нуждаят от резервен източник на електричество. Такива са налични като отделни генератори и могат да се използват и за захранване на друга техника. Важно е обаче, че мотофрезите могат да бъдат снабдени с приставки за генератор. Трябва да имате предивд, че могат да се използват при температури по-ниски от 35 градуса.

Пристаквите за мотоблокове включват и остриета, плугове, снегопочистващи торбини, гребла и дори роторни фрези. Всички се монтират и демонтират без почти никакво усилие. Здрав вал от неръждаема стомана в предната част на трактора се плъзга лесно в монтажните пръстени на всяко от устройствата, задържани на място от пръстен и щифт от неръждаема стомана. Мотоблоковете използва ремъчно задвижване за всички различни инструменти и е лесно да ги поставите, въпреки че всяко устройство използва колан с различна дължина.

Самият мотоблок разполага със заключващ се диференциал, скоростна кутия, която изпраща мощността от двигателя към задните колела. Когато е заключен диференциала, те се въртят със скорост, който е най-добра при косене на трева по склонове, тоест под наклон. Когато се използва мотоблока на равен терен, диференциалът може да остане отключен, което позволява лесно завиване и управление. Гумите при мотоблоковете също са от голямо значение. Те трябва да са с висока проходимост, с протектори и течен уплътнител за предотвратяване на пробиви.

By swd

Вашият коментар