Висококачественият акумулатор за мотор следва да осигури необходимия стартов ток, както и да гарантира устойчивост към температурните промени и да е дълготрайна. При избора на такава батерия е необходимо да се вземат предвид видът й, индикаторите за мощност, както и редица други характеристики.
Съществуват батерии със сух гел, които се отличават с отлично качество и стабилност на работа, а експлоатационният им живот надвишава 5 години, през които батерията запазва всичките си експлоатационни характеристики. 


Най-често срещаните видове акумулатор за мотор


Киселинен

Киселинните модификации са най-простите конструкции, които имат оловни плочи, пълни с електролит. По време на работата на такива батерии е необходимо непрекъснато да се проверява нивото на течността, ако е необходимо, като се долива консервите с киселина или дестилирана вода. Оловно-киселинните мотоциклетни батерии се произвеждат с помощта на множество пластини, които осигуряват постоянен ток, а експлоатационният живот на такава батерия може да достигне до 5 години.

Гел

Те са най-новата разработка, която позволява равномерни характеристики на капацитета и пусковия ток, което гарантира стартиране на мотоциклетния двигател дори при студено време. Една от характеристиките на AGM батериите е техният дълъг експлоатационен живот, който може да надвишава 10 години. Вместо електролит, тези батерии използват специален гел и изолационни плочи от стъклени влакна.
Някои модификации на гел батерии дори предполагат възможността за подмяна на кутията, което може значително да намали разходите за експлоатация на мотоциклета. При правилно използване на мотоциклета, такава батерия ще продължи дълго време, запазвайки пълната си производителност.

AGM

Устройствата с абсорбираща стъклена подложка (AGM) са по-скъпи от техните киселинни аналози. Те обаче са по-надеждни и имат по-добри електрически характеристики. В AGM батериите специален материал е импрегниран с електролит, който е разположен между плочите на електродите. В резултат на това няма нужда да се долива електролитният разтвор, тъй като той не кипи.
AGM батериите се характеризират с по-висока устойчивост на замръзване, висока устойчивост на силно разреждане, висок стартов ток.

By anonce

Вашият коментар