мъж подрязва храсти

Ако обмисляте да добавите храсторез към колекцията си от градински инструменти, ще ви помогнем да изберете правилния модел. Независимо дали се стремите домашната ви градина да изглежда подредена, или предпочитате не всичко да е под права линия, при наличието на жив плет и много храсти, то един храсторез няма да е никак излишен. Той ще ви спести усилия и време, а като резултат ще получите красиво оформена градина. Нека сега да разгледаме подробно кои функции на тези машини може да са ви от полза.

Какво представлява ножицата за жив плет?

Храсторезите са машини за подрязване на жив плет и храсти. Острието им е с дължина от 12 до 60 см и може да се справи с клони с дебелина до 2-3 см. Ако планирате да режете по-дебели клони, то тогава се изисква друга градинска техника за подрязване (резачка за дърва) и храсторезът няма да ви свърши работа.

Видове храсторези

Ножиците за жив плет се групират според източника на захранване в три основни категории: акумулаторни, електрически и бензинови.

Захранване с батерии (акумулаторни храсторези)

Захранваните с батерии инструменти са сред най-търсените на пазара. Макар да са по-малко мощни, те осигуряват висока гъвкавост на използване. Тези ножици за жив плет могат да работят около два часа, когато са напълно заредени. Тежат около осем до девет килограма и не изискват почти никаква поддръжка.

Електрически храсторези

Електрическите ножици за жив плет се нуждаят от удължител и достъп до електрическата мрежа. С тях може работите продължително време, без нужда от презареждане. Ако живият ви плет е на няколко метра от дома ви и ще използвате храстореза само два-три пъти годишно, то електрическата ножица за жив плет може да бъде най-добрият избор. За по-големи дворни пространства вероятно ще трябва да се снабдите с удължител, който да ви даде повече свобода на движение.

Бензинови храсторези

Бензиновите ножици за жив плет са най-подходящи за собствениците на жилища, които редовно подрязват живия си плет и храстите. Тяхната поддръжка е специфична спрямо тази на акумулаторните и електрическите тримери, тъй като двигателят работи на гориво и моторно масло. Както най-вероятно знаете, моторното масло се нуждае от редовна подмяна, което е допълнителен ангажимент.

с храсторез се подрязва жив плет

Кои са характеристиките на храсторезите, на които да обърнете внимание?

Когато избирате храсторез, вземете предвид следните характеристики.

  • Тегло. Акумулаторните и електрическите модели са по-лесни за използване от бензиновите, тъй като често тежат наполовина по-малко. Например електрическата ножица за жив плет може да тежи около пет килограма.
  • Вибрации и шум. Бензиновите храсторези вибрират силно и са по-шумни от електрическите модели. Всички ножици за жив плет издават известен шум, така че най-добре е да имате защита за слуха (слушалки или тапи за уши), както и защита на зрението и работни ръкавици за безопасност. Нивото на шум от храстореза може да достигне до 103 децибела (dB), затова не бива да подценявате рисковете за здравето ви.
  • Единично или двойно движещо се острие. Остриетата на храсторезите може да са едно движещо се и едно неподвижно или пък и двете да са движещи се, в противоположни посоки.
  • Зъби на острието. Зъбите могат да бъдат разположени на разстояние от 1 до 3 см.
  • Безопасност. Добре е да обърнете внимание дали храсторезът разполага с помощни дръжки, предпазители на ножовете и бутон за заключване. Бутонът за заключване гарантира, че инструментът няма да се включи, ако не бъде натиснат и втори бутон.

Как да изберете храсторез?

За да вземете решение кой вид храсторез ще ви послужи най-добре, се препоръчва да си отговорите и на следните въпроси:

  • Колко често планирате да използвате градинския инструмент?
  • На какво разстояние от дома са храстите и живият плет?
  • Колко дебели са клоните на храстите?

След като го направите, можете спокойно да разгледате различните предложения храсторези и да изберете онзи, който ще ви служи най-добре.

Предоставено от: Градинска техника Koledzhikov

By swd

Вашият коментар