течности за чистачки зимна

С настъпването на есенно-зимния период, когато околните температури започнат да падат, ставаме свидетели на постоянното изпотяване на предното стъкло, натрупване на мръсотия, сняг, прах, дъжд, което възпрепятства видимостта на пътя. Това е много опасно по време на шофиране. Чистачките са средствата, които ще отстранят всички замърсявания, но е нужна и подходящата течност.

Защо да използвате зимна течност за чистачки?

Тя представлява миещ препарат, съдържащ различни компоненти и характеристики, които помагат за по-ефективното отстраняване на агресивните замърсявания. За разлика от летните, в основата на зимните течности за чистачки стоят отделни съставки, най-важната от които е алкохолът. Основното му предназначение е да предотврати замръзването на препарата в казанчето и спукване на системата. Продуктът принадлежи към категорията консумативи и предимствата от използването му са:

  • създаване на тънък невидим филм върху задното и предното стъкло, предпазвайки го от натрупване на прах и мръсотия;
  • предотвратява заледяване и изпотяване;
  • подобрява видимостта на пътя, дори и при влошени метеорологични условия.

течности за чистачки зимна

Защо не бива да купувате зимна течност за чистачки без мирис?

Както споменахме, за да се елиминира вероятността от замръзване, подобни продукти имат в състава си алкохол. Много е важно да се установи какъв е той, тъй като това има огромно значение. Някои алкохоли са вредни за здравето и при продължителното им вдишване причиняват различни симптоми. Ако липсва какъвто и да е мирис, тогава в състава вероятно е добавен забраненият метанол, вместо разрешения изопропил. Метиловият алкохол не се използва в зимната течност за чистачки още от 2000 г. 

Продължителното излагане на парите от подобен спирт, предизвиква замаяност, болки в сърцето и черния дроб, а също причинява зрителни увреждания. Обичайно, освен липсата на мирис, подобни продукти са много по-евтини от безопасните аналози, което е индикация за бързото им разпознаване.

Кои са позволените алкохоли за употреба в зимните течности за чистачки?

Използваните спиртни съставки в съвременните качествени почистващи продукти за стъкла на коли са етилът и изопропилът. Първият е аналог на обичайната водка. Той е безопасен за здравето и не вреди на автомобила. Единственият му недостатък е високата цена, поради което масово, при извънредни ситуации, собствениците на коли предпочитат, изсипването на водка в системата.

Изопропилът е най-евтиният безопасен вариант и най-предпочитан сред шофьорите. Единственият му недостатък е лошата миризма. За да я променят, производителите използват различни аромати. В сравнение с етила, изопропилът е по-неефективното решение от гледна точка на устойчивост на ниски температури. Поради това, при силни студове, започва да се сгъстява и става неизползваем. За отстраняване на проблема, експертите препоръчват употребата на по-концентрирана зимна течност за чистачки.

Има ли значение какъв цвят ще използвате?

Фундаментална разлика относно цвета на течността за чистачки при избора няма. Всички продукти, без значение от цветовите нюанси, изпълняват предназначението си. Експертите препоръчват да използвате цвят, който е различен от този на антифриза. Така, ако в даден момент забележите локва под колата, ще знаете какво е изтекло и къде да търсите проблема. На пазара в момента, предимно се срещат сини, жълти и розови цветове.

Кога е време за наливането на зимната течност за чистачки?

При смяната на сезоните и настъпването на отрицателните температури навън, тогава няма съмнения, че трябва да налеете готовия състав за студено време. В преходния период, когато през деня е сравнително топло, а вечерта става студено, възникват съмнения относно това, дали е настъпило времето за смяна или може да се изчака още малко. Експертите са на мнение, че подходящият момент е когато околната температура падне под 10 градуса.

Важно условие е предварително да се източи или изпръска стария летен препарат за моторни превозни средства, така че системата да остане напълно празна. За да сте сигурни, че няма да смесите двата продукта и да влошите ефективността на почистването, оставете колата за около 2 часа в топъл гараж, така че, ако има замръзнал концентрат в тръбите, да се размръзне и да го изпръскате на стъклото.

Как правилно да разредите препарата, за да е ефективен?

Съвременните онлайн магазини за авточасти на камиони и товарни автомобили предлагат покупка на готов, разреден концентрат в бутилки или туби за определени минусови температури. Имате възможност и вие самостоятелно да определите точката на замръзване на зимната течност. Ако сте избрали последния вариант, при покупката максималната стойност на сгъстяване ще бъде около – 60 градуса. За да намалите тази стойност, сипете не повече от 30% вода в концентрата. Това е около 300 мл на литър препарат. По този начин точката на замръзване ще стане на – 30 градуса.

By anonce

Вашият коментар