диагностика на кола в сервиз

Какво ще рече това “компютърна автодиагностика”? Може би повечето от нас са запознати с тази услуга, която поради ред причини започна да навлиза в ежедневието на всеки шофьор. Тази статия е и за тези, които знаят какво е компютърна автодиагностика, и за тези, които за пръв път чуват този термин. Ще стане ясно какво представлява компютърната автодиагностика, кога и къде е добре да бъде правена тя, с какво може да помогне и какви пари ще ни струва.

Компютърна автодиагностика

Тази услуга представлява цялостно сканиране на всички модули, намиращи се в автомобила с помощта на професионално сканиращо устройство и оригинален софтуер. Тези два компонента са от изключително значение, защото без тях няма да може да бъде направено нищо. Качеството им също е от значение и затова е хубаво да правите компютърна автодиагностика на места, където всичко е оригинално.

След като сканирането приключи ще може да видите натрупаните грешки, които ще се покажат на монитора, свързан с диагностиката. След това ще ви бъдат разяснени всичките появили се грешки, от какво са се получили те и как могат да бъдат премахнати. Ако отидете в сервиз, който професионално се занимава с този тип дейност, то вие няма да сгрешите и ще бъдете спокойни за колата си и нейното състояние.

Къде е добре да отидем, за да направим компютърната автодиагностика?

Попринцип всеки един шофьор може да си закупи диагностика от интернет и да направи на колата си, но ние не ви препоръчваме да сте от тези шофьори. Не можем да кажем колко надеждни са тези диагностики и затова ви съветваме да не опирате до тях. Най-добре е да отидете в компания или сервиз за извършване на професионална диагностика.

диагностика в сервиз

По този начин вие ще знаете, че сте избрали най-доброто и няма да имате съмнения около качеството на извършената диагностика. Хубавото на оторизираните сервизи е, че след извършването на диагностиката бива предоставена и гаранция в случай, че нещо е сгрешено или не е направено.

Кога трябва да се направи такава диагностика?

Никъде не е казано кога точно през годината трябва да бъде направена диагностика или при какъв точно проблем е задължително да отидете и да закачите колата си за преглед. Ние ще ви кажем условно за някои моменти, в които е желателно да отидете и да бъде направена компютърна автодиагностика на колата ви.

На първо място ще кажем, че когато с колата ви видимо има някакъв проблем и на пътя тя не се държи нормално, то диагностика трябва да се направи, за да се изясни проблема и той да бъде отстранен. Не бива да чакате да се случи нещо, тъй като една повреда на пътя може да ви струва много пари, които не е нужно да давате, ако направите една диагностика преди това.

Друг момент, при който е желателно да се направи диагностика е поне месец преди започването на зимния или летния сезон. Тук целта е да се види в какво състояние колата ви ще посрещне дадения сезон и ако има някакви проблеми, то вие да имате време да реагирате и да ги отстраните сами или в някой автосервиз.

Колко ще ни струва извършването на компютърна автодиагностика?

С поскъпването на всичко от нашето ежедневие може да се каже и това, че диагностиките търпят някакво поскъпване, но не чак толкова голямо. Обикновено цените за обикновена диагностика на лек автомобил започват от 50-60 лева, но ако искате диагностика на друг вид МПС като мотор, бус или някаква селскостопанска техника, то цената може да достигне 100-130 лева. Ние смятаме, че за тези пари вие правите най-доброто за своята кола и я предпазвате от това да се случи нещо по-сериозно, което от своя страна да доведе до огромни разходи за ремонти.

Вашият коментар