След кожата на цялото тяло краката са органът, който най-много страда през лятото, тъй като горещините не им се отразяват добре.

Септември е още топъл месец и гледката на гладки крака с красив маникюр все още може да привлече възторжените погледи на околните. Затова побързайте да поправите щетите, които лятото е нанесло. Ето как да го направите.

* Изберете добър специалист

Всеки ден вие правите средно по 6000 крачки. Затова не бива да подценявате краката си. Точно обратното – те заслужават всекидневни и адекватни грижи. Средно един човек на петима души има болки в краката, но повечето от засегнатите споделят, че сами се грижат за този свой медицински проблем. А е редно да се обърнат към подходящ специалист. Те трябва да научат разликата между подолог и педикюрист. Подологът е специалист, който ще се погрижи за краката ви в буквалния смисъл на думата, докато обикновеният педикюрист ще се заеме главно с красотата им.

• Грижете се всекидневно за краката си

За да имате хубави крака, изрязвайте редовно ноктите си с ножица. Не използвайте нокторезачка, защото тя помага ноктите да врастват в плътта. Изпилвайте ги с картонена пила, като се стараете да заоблите ъглите. Мийте краката си със сапуни, съдържащи много мазнини. Необходимо е, защото краката всъщност са бедни на мастни жлези. Поради тази причина често кожата им изсъхва, особено през лятото. След миене ги подсушавайте много добре, като наблягате на разстоянието между пръстите – подходящ терен за развиване на зарази (гъбички, микози…). За целта можете да използвате мека хартиена кърпичка. Що се отнася до овлажняването, знайте, че има кремове за различните видове крака. Ако имате проблеми с кръвообращението, прекалено суха кожа или често изпитвате чувство, че краката ви горят, то непременно ще намерите подходящи за това продукти в търговската мрежа. Просто четете етикетите или най-добре – обърнете се за съвет към консултанта в аптеката или на козметичния щанд. Редовно масажирайте краката си с хидратиращ крем, който да стимулира движението на кръвта по вените и да възвърне еластичността на кожата.

• Намерете обувките за вашите крака

Избягвайте обувки, които не прилепват добре към стъпалото ви. Когато ще си купувате, винаги ги пробвайте към края на деня, когато краката ви са отекли. Така ще сте сигурни, че в края на дългия ден няма да страдате като мъченици. Когато пробвате обувките, знайте, че трябва да можете да мушнете пръста си между форда на обувката и крака си. Внимавайте също летните ви обувки да не са с много изпъкнали шевове от вътрешната страна, защото иначе рискувате да ви се образуват болезнени плюски, дори рани, от триенето на босия ви крак о тях. Също така не се препоръчва през лятото да ходите прекалено дълго с равни подметки. Идеалното решение е да си изберете дебели токове (като на ботинки) – т.е. достатъчно широки за опора и високи максимум 5 см. Обувките и сандалите на платформи също са много удобни за лятото. При избора на къси чорапи препоръчително е да избягвате колкото се може повече синтетичните. Няма нищо по-хубаво за краката от естествените материи.

• Борба с мазолите

Ако петите ви започнат да се цепят, веднага се обърнете към специалист, защото дълбоките нацепвания могат да бъдат много болезнени. Потърсете дерматолог или подолог, който ще ви назначи адекватните грижи. Самолечението не е за препоръчване, защото в повечето случаи не решава проблема. Ако констатирате, че ви се е образувал голям мазол, приемете това като доказателство, че кожата ви се защитава. Продължителното ходене пеша, съчетано с неудобни обувки, засилва триенето на определени места. Тогава кожата пуска в действие защитен механизъм, който се състои в натрупване на тези места на дебел пласт кожа. Ако мазолът е фин, използвайте шуплеста пемза за изстъргване. Но внимавайте! Ако мазолът ви е дебел, този инструмент трябва да се използва умерено, защото той само ще стимулира допълнително развитието на мазола. В такива случаи се обърнете към специалист, който да се погрижи за мазолите ви, а ако нямате възможност да го направите, можете вкъщи да използвате специалните бръсначи за мазоли, които ще намерите в аптеките. При тях обаче трябва да внимавате да не изстържете прекалено дълбоко кожата. След третиране на мазоли непременно намажете ходилото с мазен крем за крака. На пазара можете да намерите също така специализирани продукти за борба с мазолите.

Включете в програмата си следните домашни рецепти

За ексфолиране

Смесете зехтин и едра сол на гъста каша. Масажирайте с нея стъпалата и ходилата си между 3 и 5 минути. Изплакнете. Краката ви са вече меки и освободени от мъртвите клетки.

Хидратантен крем

Смачкайте зряло авокадо. Нанесете го на стъпалата и ходилата. Постойте така 15-20 минути. Краката ви са хидратирани, а кожата отново е станала еластична.

Против изпотяване

Запарете 2-3 пакетчета зелен чай в 3 л вода. Оставете запарката да стане хладка. Накиснете ходилата си в нея от 15 до 30 минути. Богатият на танин зелен чай ще регулира изпотяването.

By anonce

Вашият коментар