хидратиране на кожата

Толкова сме свикнали тя да функционира безотказно, снабдявайки ни ежеминутно с огромен набор от информация, че често забравяме колко чувствителна и взискателна може да бъде. През зимата кожата ни е подложена на много неблагоприятни климатични фактори, които я изсушават. Затова главната ни задача през този сезон е да я хидратираме възможно най-добре.

Лицето и ръцете страдат най-много от студа и ветровете, които направо изсмукват влагата. А вредните лъчи на рядкото зимно слънце карат кръвоносните съдове да се свият. Така притокът на кръв намалява и затруднява преноса на хранителни вещества към кожата, което пък забавя възстановяването й. За да компенсират това, някои жени погрешно използват същите хидратиращи продукти, които са нанасяли през лятото и есента.

Експертите обаче препоръчват използването на козметика, съобразени с типа на кожата и с наличие на повече мазнини. Маслата са препоръчителни, защото пречат на отделянето на влага. Добри за зимата са маслата от авокадо, бадем, жожоба. Друго изискване към козметиката през този сезон е тя задължително да има хидратиращо действие. Водата за лице не бива да съдържа алкохол.

Препоръчително е да избягваме душ геловете и сапуните, както и много разпенващите се измиващи вещества. За да предпазим цялото тяло, експертите съветват да съкратим времето под душа, да избягваме прекалено топлата вода и да попиваме внимателно с кърпа излишната влага, вместо да търкаме кожата и така да нарушаваме излишно целостта й. Много ефективни през зимата са също продуктите с коензим Q10, който подпомага борбата със свободните радикали, действа противовъзпалително и защитава от UV лъчите.

Препоръчително е да нанасяме кремовете за лице поне час преди излизане. За да предпазим ръцете пък, специалистите съветват да използваме крем след всяко измиване. Според тях така ще се намалят проблемите за кожата от студеното време и въздействието на измиващите продукти. Устните също заслужават допълнително внимание през студения сезон. Добре е продуктите за тях да са със защитен фактор и на основата на мазнини. В

азелинът и парафинът обаче единствено ще навредят на нежната кожа – те възпрепятстват отделянето на вода в такава степен, че кожата се подува и дори напуква. Разнообразната храна също не е за пренебрегване. Тя влияе благоприятно върху здравето на кожата, особено ако заедно с вредните калории ограничим кафето и газираните напитки.

В борбата със сухотата помагат и витамините А, С и Е, както и приемът на много течности и богати на вода плодове и зеленчуци. Вредните влияния върху нашата кожа обаче не свършват в момента, в който се скрием от вятъра. Рязкото преминаване от студено към топло също е вредно за кожата, защото тя трудно се адаптира, кръвоносните съдове се разширяват и в резултат на това се зачервяваме. Не бива да забравяме, че климатиците и парното в помещенията също изсушават. За да предотвратим това, специалистите препоръчват да използваме овлажнители за въздух през зимата или да напълним дома си със стайни цветя – освен че са красиви, те помагат за преработката на кислорода и регулират нивото на влага в помещенията.

By anonce

Вашият коментар