Съединител за автомобил

Има някои компоненти в автомобилното устройство, които са основополагащи за работата на превозното средство и тяхната изправност има задължителен характер. Те гарантират сигурността и управлението на колата. Като такива се явяват съединителите за автомобили, чрез които включвате двигателя в работен режим и контролирате скоростите и предавките. Експертите от онлайн магазин Maxcar споделят какво представлява частта, какви са признаците за смяна и дават съвети при избор на този компонент.

Какво представлява и какви видове има 

Съединителят е съвкупност от елементи, които осигуряват връзката между предавателната кутия и коляновия вал. Благодарение на неговото действие, което се изразява в тяхното съединяване и отдалечаване, се извършва плавното движение, което не претоварва двигателя. Съединителят е тази част от автомобила, която влиза непрекъснато в употреба, което носи със себе си възможността от амортизиране и износване. 

Има три вида, които се разграничават спрямо броя на задвижващите дискове, които се използват в МПС. Дискът, наричан още задвижващ, осигурява и предава въртящият момент към феродовия диск, известен още като задвижван и е най-важната част от устройството. Чрез притискането им силата на триене е значително голяма. Това са:

  • Еднодискови – използват се предимно при леките коли и при някои товарни превозни средства;
  • Двудискови – съставна част от тежките товарни автомобили и автобуси;
  • Многодискови – подходящи за мотоциклети.

Какви са признаците за смяна

Съединителят бива износван, което изисква неговата смяна. Средно експлоатационният живот варира между 30 000 км и 160 000 км в зависимост от начина на шофиране, качеството на частта и състоянието ѝ. Най-основните признаци, които сигнализират за повреда и необходимост от подмяна, са:

  • Пробоксуване – това е състояние, при което се получава непълно стартиране и изключване;
  • Следи от течове, които се дължат на спирачната течност;
  • Липса на плавно включване и съпротивление при натискане на педала;
  • Наличие на звук от стържене.

Съвети от Макскар

Специалистите от Макскар съветват, когато имате необходимост от нов съединител, да заложите на оторизиран търговец, който да гарантира качеството на новия компонент. Важно е да знаете основните характеристики на превозното си средство – марка, модел, година на производство, двигател. 

Качествените части, които избирате, ще гарантират сигурността както на вас, така и на автомобила.

By anonce

Вашият коментар