Всички мечтаем за блестящи зъби и холивудска усмивка.

Но за да ги притежаваме, е добре да знаем кои продукти могат да бъдат потенциални врагове на зъбите ни, ако ги консумираме прекалено или не спазваме някои правила за хигиена.

Енергийните напитки

Оказва се, че тези особено популярни през последното десетилетие напитки са не по-малко вредни за зъбите от газираните. Американски учени са направили изследване, доказващо, че много от енергийните напитки предизвикват разрушаване на емайла поради високото си киселинно съдържание.

Бутилираната вода

Във водата от чешмата съдържанието на флуорид е достатъчно за защитата на зъбите (до 1 mg/l). В бутилираната вода обаче това съдържание е малко по-ниско от препоръчителното, за да бъде усмивката ви блестяща. Затова четете внимателно етикета на бутилката, ако сте решили да пиете предимно бутилирана вода.

Червеното вино

Прекалената употреба на червено вино също може да навреди на зъбния емайл. Киселинността на виното разрушава структурата на зъбите и оцветява емайла. За да премахнете тези негативни влияния, от време на време сменяйте червеното вино с бяло, пийте го на малки глътки, които редувате с глътки вода.

Кафето и чаят

Оказва се, че черният чай и кафето съдържат оцветяващ танин, задържащ се във вдлъбнатините на зъбния емайл. Там той образува лепкави петна, които подхранват бактериите. За да предпазите зъбите от това, намалете ежедневната употреба на тези напитки и ги разреждайте с мляко.

Цитрусовите плодове

Колкото и да са полезни за здравето тези плодове, те не са най-добрите приятели на вашата усмивка. Макар и да не предизвикват директно кариес, те, както и газираните напитки, съдържат киселини, предизвикващи ерозия на зъбния емайл. Затова е добре, след като сте си похапнали портокал или грейпфрут, да си изплакнете устата с вода или да подъвчите дъвка без захар, а най-добре да си измиете зъбите. Сокът от тези плодове е най-добре да се пие със сламка.

By anonce

Вашият коментар