София. България е изключително сеизмична зона и ежедневно слаби земетресения се наблюдават на 97 % от територията й. Основните сеизмични зони са: Крупник, Благоевградска, Софийска, Маришка зона, Шабленска зона, районът на Велико Търново и Горна Оряховица.
Големи земетресения по българските земи са наблюдавани още през I, IХ, ХVI, ХVII, ХVIII и началото на ХХ век. Системни наблюдения на земетресенията в България започват през 1892 г., когато е основана Сеизмологичната служба към Централната метеорологична станция (ЦМС) в София. Регистрирането с уреди на земетресенията датира от 1905 г., когато е монтиран сеизмограф тип “Омори-Буш” в ЦМС.
Най-силното регистрирано земетресeние в района е било на 14 април 1928 г. Чирпанското земетресение става в 11.20 ч. на 14 април 1928 година, Велика събота. Земетресението е с магнитуд 6,8 по Скалата на Рихтер и епицентър на около 8 км северозападно от Чирпан. На 18 април вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд и епицентър близо до Поповица, Пловдивско, но разрушенията от него са по-малки. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 км. Жертвите са 107 души, 500 са ранени, 26 хиляди сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.
Агенция „Фокус” публикува списък на по-сериозните земетресения, усетени и регистрирани на българска територия.

21 август 2020 г.
Земетресение с магнитуд 3,9 по Рихтер беше регистрирано край хасковското село Малко Асеново. Трусът е отчетен 13.00 ч. Дълбочината му е 19 км. По първоначални данни земетресението е усетено в областите Хасково и Стара Загора.

1 май 2020 г.
Около 14.00 ч. беше регистрирано земетресение на 18 км от Пловдив. Магнитудът на земетресението е с 4,5. Дълбочината е на три километра. Усетено е в цяла България. Имаше вторични трусове в епицентъра. Земетресението бе усетено за кратко и хоризонтално. Много от хора от Пловдив излязоха на улицата уплашени. Има няколко сигнала за нанесени щети от земетресението в града. Сигналите касаят една необитаема къща в Стария град, която при труса се е наклонила на една страна и още три паднали комина. Кметът Здравко Димитров е провел телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, за да го информира за обстановката в града. Няма постъпили сигнали за пострадали хора. Земетресението се е усетило силно и в община Садово, информира кметът Димитър Здравков.
В село Калековец, община Марица имаше паднали комини от земетресението, хората са уплашени. Селото се намира на 14 км североизточно от Пловдив. По думите на Миланов земетресението е било кратко около 3-4 минути и е преминало като вибрация. „А някои хора буквално са го усетили под земята като застъргване и като река“, каза кметът. По време на труса е имало и бучене, а кокошките по дворовете са издавали тревожни звуци. Чашите по витрините също са се разлюляли силно.
В съседното село Трилистник земетресението също е било доста силно, там също има паднали два-три комина. Тепърва кметовете ще обхождат селата и ще питат хората дали има щети. Кметът на село Стряма Васил Черпелийски съобщи, че няма данни за разрушения и пострадали в селото.

14 септември 2017 г.
Земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер е регистрирано в 04.53 ч. в района на град Перник. Епицентърът се намира на 25 км югозападно от София, хипоцентърът – на дълбочина около 15 км. В столицата земетресението е било усетено в южните и югозападни квартали. От института определят земния трус като слаб, който не би могъл да предизвика материални щети.

19 август 2017 г.
Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е усетено близо до Стражица. Трусът е усетен около 16.20 ч. и е бил на дълбочина 2 км, уточняват от Европейския сеизмологичен център. Епицентърът му е между селата Бракница, Мирово и Ново градище. Няма данни за материални щети.

24 юни 2017 г.
Земетресение на в района на Вранча, Румъния, беше усетено и у нас. Националният институт по геофизика, геодезия и география съобщи, че трусът е бил с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер. Той се е усетил в Русе, Свищов, Добрич и Плевен. Няма данни за материални щети.

12 юни 2017 г.
Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано в 15.28 ч. в Егейско море, край бреговете на Турция, но беше усетено и у нас. Според данните на Европейския сеизмологичен център епицентърът е бил на 84 км северозападно от турския град Измир и на 34 км югозападно от гръцкия град Митилини. Огнището е било на дълбочина 10 км. Трусът е предизвикал силна паника сред населението, съобщава турската частна телевизия НТВ. Трусът беше усетен в София, Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Ямбол, Хасково, Бургас.

27 февруари 2017 г.
еметресение с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България в района на Кресна. Земният трус е усетен в 12.16 ч. с епицентър на 7 км западно от Кресна и на 107 км южно от София, с дълбочина 32 км. Няма данни за материални щети.

16 януари 2017 г.
Трус беше усетен в Старозагорско към 12.30 ч. Той е бил с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер с дълбочина 10 км.

28 декември 2016 г.
Земетресение с магнитуд от 5,6 по Рихтер разлюля малко след полунощ съседна Румъния. Трусът беше усетен и в цяла Северна България, както и в Молдова и части на Турция. Епицентърътму е е край румънския град Фокшани, в област Вранча. Няма данни за пострадали и щети.

10 ноември 2016 г.
Земетресение с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер и с дълбочина 15 километра усетено в Благоевград. Трусът е регистриран между селата Сухострел и Дебочица. Епицентърът на труса е на 9 км западно от Кристони и на 23 км южно от Стар Дойран в Македония, с дълбочина 10 км, с магнитуд 4,8 по Рихтер.

13 септември 2016 г.
Земетресение с магнитуд 2,5 е регистрирано в 07.32 ч. край Дряново, Епицентърът му е на 2 км южно от Дряново, 15 км североизточно от Габрово и 171 км южно от Букурещ. Трусът е бил с дълбочина 2 км.

11 септември 2016 г.
Земетресение с магнитут 5,3 по скалата на Рихтер бе регистрирано в района на македонската столица Скопие около 16.10 ч. българско време в неделя. Трусът бе вторичен на станалото рано сутринта земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер, последвано от по-слаб трус с магнитут 2,8. Земетресението, станало в следобедните часове, бе регистрирано на 160 км от района на София и бе усетено слабо в българската столица, Благоевград, Кюстендил и Радомир. Трусът бе почувстван предимно по високите етажи.

19 август 2016 г.
Земетресение с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на Благоевград. Трусът е отчетен около 12.10 ч. Според информацията, посочена на сайта, епицентърът на земетресението е на 82 км южно от столицата. Трусът е с дълбочина 2 км. на 41.97 северна ширина и 23.16 източна дължина.

28 юли 2015 г.
Земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер е било регистрирано на територията на Гърция, близо до границата с България. Усетено е и в Смолянско. Според Геофизичния институт на БАН огнището на труса е било на дълбочина 15 км. Европейският сеизмологичен център, чиито данни по традиция леко се различават, посочва, че земният трус е бил с магнитуд 4, а хипоцентърът е бил почти на земното равнище.

24 юли 2015 г.
В 15,17 ч. е регистрирано земетресение с магнитуд 2,1 по Рихтер в Копривщица, в 15.09 ч. пък е регистриран трус с магнитуд 2 край Панагюрище.
БАН съобщава и за земетресение с магнитуд 2,2 в района на Шабла в 12.01 ч.
По-рано няколко труса с магнитуд 4,7 и 4,6 са регистрирани в Западна Турция, които бяха усетени и в Кърджалийско.

24 май 2014 г.
Силно и продължително земетресение, станало в Егейско море, на територията на Гърция, е усетено малко преди 12.30 ч. в цяла България. По първоначални данни трусът е с магнитуд 6.9 по Рихтер, а по информация на Европейския сеизмологичен център – 6.5 по Рихтер. Земетресението е станало в гръцкта част на Егейско море, югоизточно от остров Тасос, на около 310 км от София.

27 март 2015 г.
Земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е регистриран в 11.54 ч. с епицентър на 7 км югоизточно от Перник и на 26 км югозападно от София, с дълбочина 0 км. Няма данни за пострадали и материални щети. Геофизичният институт на БАН отчита земетресение с магнитуд 2 по скалата на Рихтер, но с епицентър между Кричим и Перущица, което е станало в днес в 14.28 ч. Трусът е с дълбочина 1,6 км.

19 април 2014 г.
Три земетресения са разлюляли територията на България през последното денонощие, сочат данните на Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Последното и най-силното от четирите земетресения бе регистрирано малко след 19.00 ч. снощи. Епицентърът му е в непосредствена близост до днешното земетресение край Първомай, но е в по-голяма близост до Чирпан. Магнитудът му е 3,1 по скалата на Рихтер, а епицентърът е северно от Първомай, северно от Пловдив. Дълбочината му е 8 км.

22 май 2012 г.
Силно земетресение разтърси София около 3.00 ч. през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил със сила 5,7 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км от София.

03 ноември 2010 г.
Три земетресения са регистрирани за нощта на територията на Сърбия, Турция и Гърция, като трусовете бяха усетени и в България, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Централната част на Сърбия е разтърсена от земетресение с магнитуд според различни източници между 5,3 и 5,6 по Рихтер.. Трусът е причинил смъртта на двама души, а други 50 са ранени, съобщи министърът.

09 септември 2010 г.
Слабо земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер беше усетено в района на София. Епицентърът е край Четвърти километър в столицата.

05 август 2009 г.
Земетресение е усетено в Североизточна България малко преди и 11 ч. Магнитудът е 4,8, а епицентърът е в Черно море, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът на труса е бил на 63 км източно от Варна и на 10 км дълбочина. Точният час, в който той е регистриран, е 10.49 ч., сочат данни на центъра.

15 май 2009 г.
Две земетресения през два часа разлюляват България. Първият трус с магнитуд около 2,5 по скалата на Рихтер е регистриран с епицентър на около 270 км в югоизточна посока от София. Усетено е слабо в община Тунджа, област Ямбол. Няма жертви и нанесени материални щети. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН трусът е регистриран в 14.01 ч. Второто земетресение е било регистрирано в 15.49 ч, Епицентърът на труса е бил на около 340 км в североизточна посока от София. Земетресението е с магнитуд около 2,1 по скалата на Рихтер и е усетено леко на територията на община Провадия, област Варна. Няма за жертви и нанесени материални щети.

4 май 2009 г.
Земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистрирано към 10.15 ч. в Югозападна България. Епицентърът на земния трус е бил между градовете Симитли-Разлог, на около 90 км южно от София. Усетен на територията на Банско, Белица, Якоруда, Благоевград и Крупник. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, потвърдиха от Министерството на извънредните ситуации по данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд около 3,8 по скалата на Рихтер и е усетено в района на Разлог. В община Симитли е известният Крупнишки разлом, където преди около 100 години е бил епицентърът на най-силното земетресение, ставало на територията на България.

10 април 2009 г.
По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН в 9.35 ч. българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 200 км в югоизточна посока от София, на територията на страната. То е било с магнитуд пета степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник и е усетено най-силно в Кърджалийско. Няма жертви и нанесени материални щети.

08 февруари 2009 г.
Земетресение е регистрирано в 14.05 ч. на около 230 км в посока запад-югозапад от София. Епицентърът на труса е извън границите на България. Земетресението е с магнитуд около 4,8 по скалата на Рихтер. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. Земетресение с магнитуд около 5 по скалата на Рихтер и епицентър на около 300 км югоизточно от София, на границата между Турция и Гърция в морето, бе регистрирано на 29 декември. Трусът бе усетен в областите Кърджали, Хасково, Пловдив и София.

15 ноември 2008 г.
Силно земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер разтърсва София. Земетресението е изключително кратко, не повече от 2-3 секунди, и се изразява в два или три последователни вертикални тласъка. Няма данни за жертви и разрушения. Трусът е усетен най-силно в южните столични квартали и по високите етажи на блоковете. Епицентърът на земетресението е в района на София и не е усетено в широк ареал около Софийска котловина.

3 юли 2008 г.
В 15.12 ч. българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 15 км в южна посока от центъра на гр. София. Земетресението е с магнитуд около 3,2 по скалата на Рихтер. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

12 май 2008 г.
По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт към БАН в 13.12 ч е регистрирано земетресение с епицентър на около 270 км в североизточна посока от гр. София на територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 4,3 по скалата на Рихтер. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. По първоначална информация – епицентърът е бил около Стражица, между селата Мирово и Асеново.

15 април 2008 г.
Земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер е регистрирано във Великотърновска област. Земетресението е усетено около 6.45 ч., а епицентърът му е бил на около 170 километра източно от София, между габровските села Донино и Велковци. Няма подадени сигнали за нанесесни щети и пострадали хора на територията на Стражица, при земетресението. Не е усетен и вторичен трус.

24 март 2008 г.
Земетресение с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер е регистрирано в Благоевградско – на около 80 км от София. Не са нанесени щети.

29 януари 2008 г.
В 7.29 ч. на 29 януари 2008 г. в района на община Стражица е усетено слабо земетресение с магнитуд 3,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът на земетресението е в околностите на града.
Над 40 микроземетресения са регистрирани в района на община Стражица в рамките на няколко дни. Това каза същия ден пред Агенция “Фокус” Емил Ботев, ръководител на секция “Сеизмология” към БАН. Ботев обясни, че тези земетресения са били с магнитуд 1 по скалата на Рихтер. Земетресения с подобна сила не се усещат дори и от животните. Те са регистрирани единствено от сеизмолозите. “В този район отдавна стават десетки слаби земетресения”, обясни ръководителят на секцията. По думите му тези слаби земетресения се считат за нормални в повечето сеизмогенни зони на територията на страната. “За този район ние сме радостни, че се случват земетресения, тъй като освобождават натрупването на по-голямото количество енергия. Няма основания за безпокойство”, добави Ботев.
Най-силното земетресение в историята в тази област е станало до Горна Оряховица. То е било с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

11 януари 2008 г.
Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в 12.11 ч. на 230 километра източно от София. Земетресението е усетено в района на Ямбол. Няма данни за нанесени материални щети и пострадали хора.

11 декември 2007 г.
Земетресение с магнитуд около 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано в 19.15 ч. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, епицентърът на труса е на около 160 км югоизточно от София. Той бива усетен слабо на територията на град Първомай.
Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

20 февруари 2006 г.
Около 19.20 ч. сеизмологичната станция над Кърджали регистрира силно земетресение. Трусът е усетен на територията на Югоизточна и Централна Южна България, а епицентърът му е бил на около 200 километра югоизточно от София. Според информация на Гражданска защита трусът е бил вертикален с магнитуд от повече от 4 поскалата на Рихтер.Земетресението е било усетено най-вече от живеещите във високите жилищни сгради. В над 10-етажните блокове е имало разместване на предмети.
Най-силно е почувствано земетресението в Неделино, където трусът е бил в продължение на 3 – 4 минути с прекъсване.

На 27 октомври 2004 г.
В 23.36 ч. с епицентър на около 430 км североизточно от София, извън територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 5,5 по скалата на Рихтер. Няма жертви.

10 септември 2004 г.
Земетресение в 20.46 ч. с епицентър на 15 км северно от Пловдив с магнитуд около 4,2 по скалата на Рихтер.

27 юни 2004 г.
В 14.54 ч. на около 80 км на юг от София е регистрирано земетресение с магнитуд около 4-та степен по скалата на Рихтер. Трусът е усетен в Дупница, Благоевград, Разлог, Кресна, Гоце Делчев, Сандански и Банско.

18 декември 2003 г.
В 1.15 ч. е регистрирано земетресение с епицентър на около 320 км североизточно от София с магнитуд около 4,4 по скалата на Рихтер и е усетено в района на Шумен, Провадия и Варна. Има данни за нанесени материални щети.

На 29 април 2002 г.
Земетресение с магнитуд 4,0 по скалата на Рихтер с епицентър на 140 км югозападно от София.

На 5 април 2002 г.
На територията на страната са регистрирани три последователни земетресения в два епицентъра. Първото е в 16.14 ч. с епицентър на около 130 км югоизточно от София, между Пловдив и Асеновград, и магнитуд около 4-та степен по скалата на Рихтер. Усетено е по-силно на територията на област Пловдив и по-слабо в Кърджали, Смолян, Хасково и Пазарджик. В 17,22 ч. в същия район е регистрирано второ земетресение с магнитуд около 3,1 по скалата на Рихтер, което е усетено в района на област Пловдив. Третото земетресение е било в 16,20 ч. с епицентър на около 110 км южно от София и с магнитуд около 3-та степен по скалата на Рихтер.

На 13 август 2001 г.
В Ямбол и околните селища – магнитуд 4,3 по Рихтер. Това е вторият трус за района (на 9 август е с магнитуд 3,5 по Рихтер).

На 28 февруари и 7 декември 1986 г.
В Стражица и Попово – магнитуд 5,1 и 5,7 по Рихтер. При второто земетресение загиват трима и са ранени 80 души, 80 на сто от жилищата в Стражица стават необитаеми.

7 декември 1986 г.
През 1986 г. се случва най-силното земетресение след дълга пауза. Това, в района на Стражица, с магнитуд 5,7. Силно пострадали са селищата Стражица, Ясеново и Марково – до 80% разрушения. Второто земетресение усилва ефектите от предхождащото го събитие до значителни повреди и разрушения, включително и в нови и по-масивни сгради и съоръжения. Разрушени са частично или напълно 15 000 сгради, жертви-2 човека, ранени 60. Последствия от земетресението – поява на пукнатини в почвата и пътищата, избликване на вода, образуване на малки пясъчни и кални вулкани в ниските оводнени терени, активизиране на голяма част от свлачищата и др. Земетресението е усетено в област от 180 000 km2.

4 март 1977 г.
Вранчанското земетресение (наричано също Свищовско земетресение) става в 21.20 местно време на 4 март 1977. Земетресението е с магнитуд 7,4, а епицентърът му е в Източните Карпати, Окръг Вранча, Румъния. Хипоцентърът се намира на дълбочина 94 km. Жертвите са над 1 600, повечето от тях в Букурещ. Земетресението нанася щети и в България, като в Свищов са разрушени промишлени (Химически комбинат „Свилоза“), жилищни сгради и има жертви

14 април 1928 г.
Чирпанското земетресение става в 11.20 ч. на 14 април 1928 година, Велика събота. Земетресението е с магнитуд 6,8 по Скалата на Рихтер и епицентър на около 8 км северозападно от Чирпан. На 18 април вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд и епицентър близо до Поповица, Пловдивско, но разрушенията от него са по-малки. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 км. Жертвите са 107 души, 500 са ранени, 26 хиляди сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.

На 18 април 1928 г.
Вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер и епицентър близо до Поповица, Пловдивско, но разрушенията от него са по-малки. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 км. Жертвите са 107 души, 500 са ранени, 26 хиляди сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.

април 1928 г.
Земетресенията от 14, 15 и 25 април 1928 г. в зоната Марица, Централна България, и в близост до някои от най-големите градове в страната, с магнитуди съответно 6,8, 7,1 и 5,7 са най-добре документираните разрушителни земетресения в българската история. Щетите от тази поредица от земетресения са 74 741 унищожени сгради, 105 смъртни случая и над 1000 сериозни наранявания..

1913 г.
В близост до град Гoрна Оряховица е реализирано земетресение с и епицентрална макросеизмична интензивност Разрушени са селищата Горна Оряховица – до 95%; Велико Търново, Лясковец и Долна Оряховица – до 80%. Сериозно засегнати са и много други селища. Площта, на която е усетено земетресението, е оценена на около 400 000 km2.

1904 г.
Земетресението в района на Крупник-Кресна от 1904 г. с магнитуд 7,8, е считано за едно от най-силните плитки (корови в земната кора) земетресения в цяла Европа. Около това земетресение се набелязва и периодът на най-висока сеизмична активизация в България .

1901 г.
Първото разрушително земетресение през ХХ век е станало през 1901 г. Магнитудът му бил 7,2 по Рихтер, а епицентърът бил южно от нос Калиакра (близо до Варна) в Черно море. Трусът причинил значителни щети по бреговата линия между Балчик и Шабла.

30 септември 1858 г.
Най-силното документирано събитие, станало в околностите на София, е земетресението от 30 септември 1858 г. , което разрушава голяма част от града. Не е известен броят на разрушените сгради и загиналите хора (съществуват частични данни за жертвите) при това земетресение. С неговата реализация се свързва появата на повърхностно разкъсване между селата, по това време, Бояна и Драгалевци и на минералните извори в сега съществуващия квартал „Овча купел”.

 

http://focus-news.net/news/2020/08/21/2799551/zemetreseniya-registrirani-i-useteni-na-teritoriyata-na-balgariya-spravka-agentsiya-fokus.html

By anonce

Вашият коментар