Има много причини да поддържате добра зъбна хигиена. Тя спестява време, пари и стрес. Освен това можете да запазите естествените си зъби и структурата на лицето си. Ето три причини да почиствате зъбите си и да използвате конец за зъби редовно:

Превантивна грижа

Важността на превантивната стоматологична грижа не може да бъде достатъчно подчертана. Зъбната хигиена е от съществено значение за цялостното ни здраве и когато не се грижим за нея, рискуваме да имаме сериозни проблеми в устната кухина. Липсата на подходяща грижа може да доведе до проблеми с корените, коронки и дори загуба на зъби. Правилната грижа за зъбите ще предотврати и сериозни проблеми в устната кухина, включително заболявания на венците, които могат да доведат до по-чести посещения при зъболекар и потенциално сериозни здравословни състояния.

Ако искате да разберете повече за заболяванията на венците и как се влияят от хигиената, може да разгледате следната статия: https://igdental.bg/vazpaleni-venci.html

В допълнение към редовните стоматологични прегледи превантивната грижа включва и поддържането на добра устна хигиена у дома. Това означава миене на зъбите с четка и конец за зъби поне два пъти дневно. Също така трябва да избягвате храни, които са киселинни, или такива, които са твърде твърди за зъбите ви. Тютюнопушенето също може да доведе до множество проблеми в устната кухина, а превантивната стоматологична грижа е чудесен начин да се уверите, че здравето на зъбите ви е наред.

Спестяване на време

Поддържането на устната хигиена е от решаващо значение за цялостното ви здраве. Натоварените графици често ни пречат да се грижим за зъбите си, поради което сме склонни да пропускаме рутинните процедури за дентална хигиена. Оставянето на устната хигиена на случайността, е възможно да предизвика проблеми, които са скъпи, болезнени и отнемат време от графика ни. За щастие има начини да спестите време, докато извършвате ежедневната си орална хигиена.

Пари

Денталната хигиена е един от най-важните навици, които можете да си създадете, не само за здравето на устата, но и за здравето на цялото ви тяло. Не само, че можете да се разболеете от заболявания на венците и кариес, но бактериите, които живеят по зъбите ви, могат да преминат през кръвния поток и да засегнат други части на тялото ви. Така че, миенето на зъбите с четка и конец два пъти дневно не е достатъчно, за да поддържате зъбите си здрави. Трябва също така редовно да посещавате зъболекар.
Оставянето на неприятни състояния без лечение, застрашава пациентите с болезнени, неприятни симптоми, както и до допълнителни усложнения на здравето. В крайни случаи, стоматологичните заболявания могат да доведат дори до загуба на зъби и дегенерация на костите. Като се уверите, че поддържате добра устна хигиена, можете да предотвратите тези проблеми, преди да са се появили, и да си спестите време, пари и стрес.

Стрес

За никого не е тайна, че стресът може да повлияе отрицателно на качеството на зъболечението. Освен че влияе на настроението ни, той може да ни накара да пропуснем добри здравни навици като миенето на зъбите и използването на конец за зъби. Но ако не се грижим за оралното си здраве, можем да развием сериозни проблеми в устата.
Първото нещо, което трябва да направим, е да установим причините за стреса.  Трудно е да се определят точните причини за стреса, но можем да разгледаме факторите, които ги карат да се чувстват стресирани.

Поддържане на здрави зъби

Поддържането на здрава уста е важно за цялостното ви здраве. Здравето на устната кухина отразява общото състояние на целия ви организъм. То често отразява заболявания, които може да са налице в други части на тялото ви. Такива заболявания не само намаляват качеството на живота ви, но дори могат да доведат до други здравословни проблеми. Важно е да практикувате правилна устна хигиена по всяко време.
Бактериите в устата ви могат да причинят заболяване на венците и кариес – две състояния, които засягат здравето ви. Когато венците ви се инфектират, тези бактерии могат да се придвижат до сърцето ви и да засегнат сърдечносъдовата ви система. Проучванията дори свързват – инфекцията на венците с преждевременното раждане и ниското тегло при бременни жени. Заболяванията на венците се свързват и с диабета, който намалява имунната система и влияе отрицателно на кръвната ви захар. Пациентите с ХИВ често развиват болезнени рани в устата. Въпреки че няма пряка връзка между двете състояния, денталната хигиена е важна част от здравословния начин на живот.

Редовно почистване на зъбите

Практикуването на добра дентална хигиена е от жизненоважно значение за цялостното здраве. Редовните почиствания помагат да се предпазят зъбите и венците от плака и зъбен камък, което намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Рутинните орални прегледи, също така откриват много заболявания в ранен стадий. Изключително важно е да си правите почистване на всеки шест месеца, за да сте на висота в устната си хигиена.

Денталният хигиенист ще почисти зъбите ви, като отстрани всички бактерии, плака и зъбен камък. Хигиенистът също така ще полира зъбите ви и ще отстрани всички леки петна.  Флуоридните процедури от друга страна, не се препоръчват на всеки шест месеца. Посещаването на дентален лекар на всеки шест месеца е силно препоръчително. Ползите от редовното почистване надхвърлят простото предотвратяване на проблеми с оралното здраве.

 

By anonce

Вашият коментар