Какво е кредитна застраховка и как работи?

Един от страховете, които може да имате, когато кандидатствате за заем или ипотека, е да не можете да плащате месечна вноска поради неочаквани фактори. В този случай е важно да покриете гърба си, като наемете това което е известно като  кредитна застраховка .

Кредитна застраховка и как работи

Този вид застрахователна полица има основната цел да се ангажира да покрие плащането към финансово лице или банка в случай, че по неочаквана причина трябва да  прекъснете плащанията поради липса на ликвидност. Имате петгодишен заем и сте изчислили, че с вашата заплата можете да плащате месечните вноски без проблем.

Този застраховател ще отговаря за извършването на плащането от ваше име от момента, в който настъпи тази извънредна ситуация. По този начин можете да сте спокойни и да се насладите на така наречения сигурен кредит. Освен за физически лица, като предприемач може да ви бъде полезен и за покриване на гърба.

С този вид застраховка ще можете да защитите продажбите, които са финансирани за всеки клиент. Освен това има много видове договори, така че можете да ги адаптирате към размера и контекста на вашата компания.

Как една компания може да се възползва от този вид застраховка

Кредитната застраховка е много повече от просто обезщетение за вашия бизнес. Първоначално се анализира рискът, който може да представлява всеки от клиентите и се прави опит за събиране на предстоящите плащания. В случай, че е неиздържан, застрахователят ще ви изплати съответната сума.

По този начин ще имате подробен отчет за всеки свой клиент и ще можете да решите да наложите кредитен лимит според риска от неплащане, който може да възникне. Те винаги ще се опитват да вземат парите от вас, но в случай, че това не е възможно, вие винаги ще поддържате паричния поток, гарантирайки финансовата жизнеспособност на вашата компания.

Важно е всяка компания да анализира своя конкретен случай. Ако сте малка или средна компания, вие се интересувате от вид политика, която е по-лесна за управление, докато ако сте по-голяма корпорация, имате нужда от система, която предлага по-голяма гъвкавост поради вида на плащанията, които извършвате може да се изправи.

By anonce

Вашият коментар