Каква е разликата между дебитна и кредитна карта

Въпреки визуалните си прилики, кредитните и дебитните карти са напълно различни платежни инструменти. Основната разлика между двата вида разплащателни карти е източникът на финансиране по сметката. Дебитните карти съхраняват личните парични средства на клиента, при кредитните карти финансите са от банката, прехвърлени на разпореждане срещу такса под формата на лихва.

Във визията на двата вида карти има само една разлика, която може точно да раздели двата типа карти. Това са надписите “Дебит” и “Кредит” върху пластмасата. Те се намират най-често под името на платежната система -Виза, MasterCard или други.

Разликата между дебитна и кредитна карта по отношение на използването.

За да може дебитният платежен инструмент да бъде използван по предназначение, неговият собственик трябва да попълни  своята сметка. С този продукт можете да:

  • плащате за продукти и услуги офлайн и онлайн;
  • извършвате парични преводи;
  • получавате заплата от работодател.

Сметката на кредитната карта се попълва от банката. Размерът на лимита зависи от способността на клиента да плаща, тоест от нивото на неговия доход. За да получите повече средства по сметката и по-голям лимит, трябва да предоставите удостоверение за заплата или да я получавате в същата банка.

Кредитна карта могат да получат само пълнолетни лица – над 18 години. Банките могат да повишат възрастовата граница до 21 години. Всичко зависи от политиката на финансовата институция.

Овърдрафт

В някои случаи дебитната карта действа като кредитна карта. Сметката съдържа не само парите на клиента, но и банковите средства. Банките предлагат на надеждни клиенти с добри доходи услугата овърдрафт.

Овърдрафтът е кредитна линия за физически лица. Когато вашите собствени средства в дебитната ви карта свършат, можете да използвате кредит. Ограничението е до няколко заплати.

За разлика от кредита, овърдрафтът е прост и лесен за прилагане. Не е необходимо да предоставяте документи и удостоверения. Всички данни за клиентите се съхраняват в банката. За да активирате услугата, просто трябва да направите искане до банката.

Източник: https://creditportal24.com/bg/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

 

By anonce

Вашият коментар