бързи кредити и данни за тях

В България небанковите финансови институции винаги са били обвързани с определени митове и по-различно отношение. Информацията е много, а мненията твърде разнопосочни, за да може лесно да подберем истината и фактите около тази услуга. Затова сега с помощта на финансовите консултанти от МиниЗаем ще се опитаме да развенчаем няколко от митовете и да потвърдим някои от фактите за бързи кредити.

Да започнем с някои от най-разпространените митове:

  • Не може да се има доверие на небанковите финансови институции – има много истории за това как фирмите за бързи кредити са измамници, на които не може да се има доверие. Трябва обаче да се отбележи, че всички фирми, предлагащи бързи кредити, са задължени да спазват определени от закона регулации. Избора на фирма, която е установена на пазара, и оперира години наред, е сигурна гаранция, че тя не се опитва да заобиколи закона. Лесно е да се провери дали фирмата има регистрация в Българска Народна Банка и какви са общите условия, които предлагат. Наличието на тези компоненти на сайта на такава институция са достатъчни за вашето доверие. А ако искате наистина да сте спокойни, обсъдете с вашия кредитен консултант всяка точка от договора, който подписвате при вземане на бърз кредит.
  • Тегленето на бързи заеми води до спирала от дългове – като всяка финансова институция, фирмите за бързи кредити също имат методи за проверка на кредитоспособността на своите клиенти. Те се уповават на Националния Кредитен Регистър към БНБ. Ако сте изряден платец, който умее да управлява финансите си, не би трябвало да има основания за притеснение.
  • Не може да вземете бърз кредит при лоша кредитна история – дори при лошо ЦКР, някои кредитни фирми биха отпуснали кредит. Те обаче най-вероятно ще поискат поръчител и/или гарант при отпускане на кредита. А в някои случаи може да има и опция за обезпечение на кредита с недвижим имот, или по някакъв друг начин.
  • Получавате най-добрата оферта от сегашната си финансова институция – при нужда от повече парични средства, най-вероятно бихте се обърнали към финансовата институция, която ви обслужва в момента. Наистина, има много ползи в това решение. Най-голямото предимство е фактът, че ако сте били изрядни в изплащането на предишни задължения, фирмата може да ви предложи преференциални условия. Това обаче не е гаранция, че тези условия са най-конкурентни на пазара. Истина е, че това е конкурентен сектор, при който фирмите постоянно подобряват условията по отпускане на кредити. Има дори опции за безлихвени заеми при нови клиенти, което значи, че е добра идея да се поинтересувате от всички варианти.

инфлация и монети

А сега нека обърнем внимание и на някои от фактите за небанкови финансови институции, които отпускат бързи кредити:

  • Не взимайте повече бързи кредити, ако не се справяте с вноската си – има вариант за рефинансиране на кредита, до който винаги може да прибегнете. Обединяването на кредитите е добър начин да намалите месечната тежест на вноската.
  • Небанковите финансови институции предлагат както краткосрочни, така и дългосрочни заеми – „бърз кредит“ е станало нарицателно за кредит, който се отпуска от небанкова финансова институция за кратък срок на изплащане. Добре е да се знае, че немалко фирми вече предлагат и дългосрочни кредити срещу обезпечение, което в повечето случаи е недвижим имот.
  • Има възможност за промени по погасителния план – след като подпишете своя договор за кредит, може да правите определени промени по параметрите. Например, може да отлагате вноски в трудни моменти, ако сте заплатили за подобна опция. Някои компании предлагат такава услуга, като начин за справяне с неплащане и натрупване на негативна кредитна история.

Винаги при взимане на бърз кредит трябва да се информирате относно институцията и условията, при които тя отпуска заеми. Така няма да пропуснете важни детайли по договора и ще се възползвате на максимум от услугата.

By swd

Вашият коментар